
05/07/2025
Dag 16: Riposa a Trieste...
MANGIARE
Wat had je anders van mij verwacht dat ik de lokale kwiezien zou gaan testen!? Het eerste plan, zelf koken, gaat al snel in rook op, want tijdens een stadswandeling in de late ochtend geeft de hitte me al snel een uppercut van jewelste. Nochtans ben ik binnen geweest in de Eataly, een paradijs voor wie graag met Italiaanse producten werkt. 🙋
Ik besluit de winkel met lege handen te verlaten en spoel de uppercut door met een Trieste Mule. (Het is Moscow, hoor, maar ik zou lokaal gaan, dus tegen niemand zeggen!) Bij dit verfrissende drankje krijg ik een toastje met Mortadella, paprikachips en olijfcrackers. Zeer genereus bij één drankje.
Even later passeer ik een jongedame aan de pier en zie hoe ze een zeemeeuw probeert te hypnotiseren. Alleszins, daar leek het op of het moet zijn dat de Mule me al naar het hoofd was gestegen!
Daarna verplaats ik me naar één van de vele ministeegjes waar restaurant Becco enkele tafeltjes buiten heeft staan en vooral geen pizza, maar wel good vibes serveert. De Bigoli di Pasta Fresca con Cozze, Vongole e Gamberi voor 13€ klinkt als muziek in de oren! Een primo, dus ik verwacht een kleine portie, net wat ik nodig heb, maar even later komt de ober daar aandraven met 'nen teloor om U tegen te zeggen! Voor dit gerecht en deze hoeveelheid betaal je in België in een doodgewone brasserie minstens 30€! Het was daarenboven overheerlijk! Mamma Mia!
TRIËSTA
Na zo'n maaltijd is het tijd voor een triësta natuurlijk! Helemaal zelf uitgevonden, hier ter plaatse! Ik leg me een paar uurtjes op bed in mijn gekoelde kamer en verricht ondertussen wat blog- en opzoekingswerk. Want waar gaan we vanaf morgen toch maar naartoe?
TOCH TOSCANE!
Tijdens mijn triësta krijg ik berichten van Toscaanse weervrouw Giulia Pietrone. Ze weet me te vertellen dat de hittegolf was gaan liggen en dat het kwik de komende dagen amper tot maximaal 30° zou stijgen! Als de wiedeweerga begeef ik me naar het Stazione van Trieste om inlichtingen te verschaffen zodat ik zeker geen probleem zou hebben met het embarkeren van mijn velo. Amper 30 minuten later was alles geregeld: voor 16,40€ reizen mijn fiets en ikzelf morgen per spoor naar Firenze! Daar zal ik de laatste, ongeveer, 300km van mijn avontuur voltrekken via Arezzo, Montepulciano, Pienza, San Quirico d'Orcia tot op het Piazza del Campo in Siena!
LA CENA
Goedgemutst trek ik de stad in en neem een aperitivo bij Al Barcollo. Bij een flink glas Ribolla Gialla (mét flessengeluk) neem ik een mini-hamburger, een toast met gesmolten brie en speck en een toast met een soort ham met een likje mosterd.
Daarna wandel ik nog wat door de stad en vind uiteindelijk plaats op het mooie terras van Ristorante Puro voor het avondeten. Op zich heb ik vandaag nog niet zoveel gegeten - mijn pasta vanmiddag was ergens ook mijn ontbijt - en ik besluit een antipasto en een secondo te nemen. De vriendelijke ober laat ik bijpassende wijnen kiezen.
Antipasto: Il Carpaccio di Salmone - Confittato al Pompelmo e Burroil allo Zenzero. Daarbij een glas Venezia Giulia - Ribolla Gialla - Tercic 2023
Secondo: Tonno Scottato - Caponata di Melanzane e Salsa al Badilico. Wijn: Petit Chablis - Albert Pic 2023
Ik geniet met volle teugen van beide gerechten en de bijhorende wijnen en duik vroeg mijn bed in. De trein vertrekt om 7u21, hopelijk op tijd, richting Toscane!
SONG OF THE DAY
Geen echte inspiratie, maar een boij gevoel dat ik toch nog naar Toscane kan! Daar hoort een blij nummer bij!
Sponsoren
De opbrengsten van Bikepacking with a Smile For Life gaan integraal naar het DONaTION Fund van de KU Leuven. Sponsoren kan dan ook rechtstreeks op de Crowdfundingpagina van de KU Leuven. Klik op onderstaande knop en steun ons!
Reactie plaatsen
Reacties